Kérjük engedélyezze böngészőjében a javascript használatát

Baumit panelprogram

A hazai panelállomány

A hetvenes években többszázezer család várta megváltásként a panel kiutalásáról szóló levelet. Ami harminc évvel ezelőtt egy súlyos társadalmi probléma megoldásra tett vitatható kísérlet volt, az mára egyre súlyosbodó építészeti, energetikai és társadalmi gond.

Magyarországon a 4.2 millió lakásból közel 800 ezer paneles technológiával épült. Kevesen tudják, hogy a házgyári panelek és a paneles épületek rossz hőszigetelése elsősorban nem tervezési, hanem konstrukciós és gyártási problémákra vezethető vissza.

A dissertation should have several sections, each one addressing a specific area. A chapter will include details about the methods and materials used to complete the dissertation research. A list of the materials must be included in the chapter. Chapters should also include a description of the data sources, and cite all sources cited within the dissertation. The dissertation chapter may be small if you don’t know where to start you better visit the website to pay for essay writing where you can find specialists for your task. Here are some important tips for writing dissertation chapters.

A hetvenes évektől kezdve a falpanelek elméleti hőátbocsátási tényezője 0,45-0,66 W/m2K közé esett. Ez természetesen csak elméletben volt igaz, hiszen a szendvicsszerkezetbe épített 7-8 cm vastag polisztirol vagy ásványgyapot szigetelés a panelszéleken megszakadt, ezért a falszerkezet erősen hőhidas volt.

 
 
 
 

Talán ma már többeknek nem újdonság, hogy egy jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer alkalmazásával energiát, és ezzel pénzt takarítunk meg, védjük környezetünket a kisebb energiafelhasználással és káros anyag kibocsátással. Felmerül tehát a kérdés, mennyi energiát spórolhatunk meg a megfelelő rendszer használatával.
 

 
 

Mivel a panelépületek külön külső felületképzést nem kaptak, elkerülhetetlenek voltak a hőhidas csomópontok.

További problémát jelentett, hogy a pontatlan gyártósorok hibás elemeket produkáltak, a „hőérlelés” során a hőszigetelő réteg eleve károsodott, a pihenési idő elmulasztása miatt a falelemek felületén a hő-áteresztést fokozó hajszálrepedések jelentek meg.

Gyakori volt, hogy a hőszigetelő réteg a „takarékosság” vagy a tervteljesítési határidő szorítása okán be sem került a panelba vagy maga a cementlé áztatta el.

A helyszíni szerelés során legtöbbször a beemeléskor a panelszélek sérültek. A panelszerkezet belső hőszigetelése idővel elöregedett, összeesett, összecsúszott.

Mindezen problémák következtében ma már valóban kifejezetten energiapazarló falszerkezetekkel rendelkezik a hazai panelállomány.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!